Winterpostelein wordt in de Arabische en Chinese geneeskunde gebruikt als middel tegen verstopping en ontsteking aan de urinewegen.
Winterpostelein wordt in de Arabische en Chinese geneeskunde gebruikt als middel tegen verstopping en ontsteking aan de urinewegen.

On-kruid: Winterpostelein

door Jules Faber

Heeft u ook Winterpostelein in uw tuin? Het lijkt wel onkruid en het is bijna niet uit te roeien. Weet u wat mijn oma vroeger deed? Ze at Winterpostelein als groente. Ze wist dat de naam postelein, afgeleid is van het Franse woord 'Porcelaine', dat ontleend is aan het Italiaanse woord 'Porcellana', wat 'groente' betekent.

Winterpostelein komt van oorsprong uit Noord-Amerika en Groenland. Het is een plantje dat bestand is tegen vorst. Door de Grieken, Romeinen en de Amerikanen werd deze groente in de wintermaanden tegen scheurbuik gegeten. Het bevat namelijk een relatief hoog gehalte aan vitamine C, dat geeft de frisse smaak aan het blad. Winterpostelein is een waterrijke plant. Als je de plant samenknijpt geeft dat een knapperig geluid, door de grote hoeveelheid water in het blad.

Winterpostelein komt voor op lichte en vochtige zand en veengronden. Het is een eenjarige plant, dat van vocht houdt en bloeit van mei tot de herfst met kleine, witte bloemen. Het is tijdens de bloei gemakkelijk te herkennen aan de schotelvormige bladeren, waar de stengel door heen lijkt te groeien. Maar het betreft hier twee bladeren, die samen vergroeid zijn. De gewone blaadjes hieronder zijn 'schopvormig'.

Weet u wat deze groente te bieden heeft, per 100 gram, vers geplukt? Mineralen: 130 mg calcium, 3 mg ijzer. Vitaminen: 1,70 mg caroteen, 0,06 mg B1 en 0,04 mg B2, 20 mg C. En het is een 'plantaardige bron' van omega 3.

Winterpostelein wordt in de Arabische en Chinese geneeskunde gebruikt als middel tegen verstopping en ontsteking aan de urinewegen. Verder werkt het koortsverlagend en geeft het verlichting bij brandend maagzuur.

Meer berichten
Shopbox