Logo nieuwsbladaltena.nl


Iedere bloem bevat slechts drie meeldraden.
Iedere bloem bevat slechts drie meeldraden.

On-kruid: De krokus

door Jules Faber

Veel mensen kennen de krokus waarschijnlijk van het fenomeen krokusvakantie. De schoolvakantie aan het begin van het nieuwe jaar, wanneer de Krokussen weer overal in tuinen en plantsoenen te vinden zijn.

De krokussen steken als één van de eersten hun kopjes boven de grond, na een lange winter zonder begroeiing. Het verwondert mij dan ook niet dat de naam krokus blijdschap betekent. Krokussen zijn trouwe bloemen, want eenmaal geplant komen ze ieder jaar weer omhoog. Ze geven de overgang van het seizoenen aan, als een soort natuurlijke klok.

Wanneer de eerste knoppen door de sneeuw heen komen, dan is de lente voor de natuur begonnen. Wist u dat de krokus uit een knol groeit en niet uit een bloembol? En dat er naast de voorjaarsbloeiende krokussen er ook herfstkrokussen zijn? Bijzonder is ook dat een krokus elk jaar weer een nieuwe knol vormt, de oude knol vergaat. De meeste krokussen bloeien rond februari en maart.

In het jaar 1847 werd de crocus tommasinianus geïntroduceerd. Oorspronkelijk komt het bolgewas uit de Balkan, inmiddels bestaan er 90 soorten krokussen.

Wist u dat de bollen kleine broedbolletjes vormen, die ervoor zorgen dat de krokus zich door de tuin verspreidt? Wist u dat 0,2 graden het temperatuurverschil kan zijn waar krokussen al op reageren door zijn bloemen te openen of te sluiten?

15 centimeter is de gemiddelde hoogte van een krokus. Sommige worden slechts 10 centimeter hoog en de crocus dalmaticus 20 centimeter. Wist u dat er 700 tot 850 bloemen van crocus sativus, de saffraan krokus, nodig zijn voor 5 gram saffraan? Iedere bloem bevat slechts 3 meeldraden. Daardoor behoort saffraan tot de duurste specerijen.

Meer berichten
Shopbox