Logo nieuwsbladaltena.nl


IJsvrij

door Jules Faber

"Mag ik nog een alcoholvrij biertje?", vroeg ik aan Kees. Hij is een goede vriend van mij die zijn verjaardag, altijd om de vijf jaar, uitgebreid viert. "Dat zijn markeringsmomenten op de tijdschaal van het leven, vooral als het gezellig is geweest", zei hij terwijl hij het flesje alcoholvrij bier neerzette.

Dat is nogal filosofisch uitgedrukt, dacht ik bij mijzelf terwijl ik een slok nam van mijn alcoholvrije biertje. Laat ik er maar nuchter tegen aankijken en er niet verder op ingaan. 'Het is gezellig", antwoordde ik hem, terwijl ik ondertussen met één oor meeluisterde naar een broer van hem. Voor zover ik kon horen vertelde hij een interessant verhaal over dat hij een snelle manier wist om het ijs van de voorruit te verwijderen.

"Om te ontkomen aan de ellende van het ijskrabben met een krabber, of om aan de kosten te ontkomen van allerlei spuitbussen, wordt door veel mensen warm water gebruikt", hoorde ik hem zeggen. Het ijs ontdooid wel, maar als je begint te rijden dan gaat de voorruit weer bevriezen. Met als gevolg dat je moet stoppen. "Bevroren ruiten is een signaal dat de temperatuur een hele tijd onder nul is geweest, dat kost nogal wat warmte om de ruit weer op te warmen".

Oké, met heet water smelt het ijs wel, maar het warme water vormt maar een dun laagje op je ruit. Zou je heet water gebruiken, dan zou door het temperatuurverschil de ruit kunnen barsten. Dus dat is ook geen goede oplossing.

Wat is nu de beste oplossing? Je giet warm water over de voorruit en, nou komt het belangrijkste, zet daarna meteen de ruitenwissers in de hoogste stand. Zorg wel dat het rubber van de ruitenwisser goed met warm water overgoten is, zodat de wissers zacht worden. Anders kunnen ze gaan scheuren. De ruitenwissers verwijderen het dunne waterachtige ijslaagje van je voorruit, dat anders in ijs zou veranderen.

"Hoe doet je dat dan bij bevroren zijruiten?", vroeg een van de toehoorders aan hem. Waarop hij antwoordde: "Bij de zijruiten giet je het warme water van bovenaf over de zijruit. Verwijder daarna meteen het water met een rubberen ruitenwisser." "Dank je voor de tip", zei ik tegen hem. "Dat ga ik uitproberen". Om op de verjaardag van mijn vriend om warm water te vragen, als ik naar huis toe ga, vind ik toch wel wat teveel gevraagd. Maar ik zal het zeker uitproberen want het klonk overtuigend.

Meer berichten
Shopbox