Logo nieuwsbladaltena.nl


Remise B van Fort Altena gaat opgeknapt worden met de provinciale subsidie. Foto: Wim Hollemans.
Remise B van Fort Altena gaat opgeknapt worden met de provinciale subsidie. Foto: Wim Hollemans. (Foto: Audrey Tulkens)

Brabantse subsidie voor Fort Altena

Belangrijk bezoek op zaterdag voor Fort Altena in Werkendam. Gedeputeerde Henri Swinkels van de provincie Noord-Brabant kwam langs met goed nieuws. Het fort ontvangt een subsidie van 400.000 euro voor restauratie en instandhouding.

Werkendam - "We zijn echt dolblij met deze subsidie, daar kunnen we remise B helemaal mee restaureren", vertelt een enthousiaste Wessel Zonneveld. Hij is bouwcoördinator bij Brabants Landschap, eigenaar van het fort.
De komende tijd gaat Brabants landschap de muren, dak, luiken en andere elementen van remise B restaureren. "Een complete cascorenovatie dus. Dat is ook echt nodig, want het gebouw is er slecht aan toe. Met dit onderdeel zijn we weer een stapje verder. Maar we zijn nog niet klaar."

Tien Brabantse monumenten krijgen in totaal ruim drie miljoen euro restauratiesubsidie van de provincie. Gedeputeerde Henri Swinkels overhandigde de beschikking dit weekeinde ook persoonlijk aan vertegenwoordigers van brouwerij de Gecroonde Bel in Oosterhout (272.847 euro) en de Maria Magdalenakerk in Geffen (237.190 euro). Zeven andere monumenten ontvingen de beschikking per post.

Identiteit
De subsidie is bij alle monumenten bedoeld voor restauratie en instandhouding van rijksmonumenten. Gedeputeerde Henri Swinkels (Leefbaarheid en Cultuur): "De verbindings- en verbeeldingskracht van erfgoed is de basis voor ons erfgoedbeleid. Brabant is bezaaid met erfgoed, van oude kloosters en fabrieken tot forten en molens. Al dat erfgoed vertelt iets over onze identiteit, maakt ons verleden zichtbaar en verbindt ons er mee. Dat willen we zichtbaar maken en houden."

Daarbij ligt de focus van de provincie op vier verhaallijnen: Religieus Brabant, Bevochten Brabant, Bestuurlijk Brabant en Innovatief Brabant. "We investeren juist in erfgoed dat een belangrijke rol speelt in deze verhalen van Brabant. Deze restauratieregeling past daar in. Bij de tien monumenten die nu subsidie krijgen, zitten met de Sint-Jan in den Bosch (248.204 euro) , de Grote Kerk in Breda (217.972 euro) ook twee van onze vier topmonumenten, alle vier absolute iconen van de Brabantse geschiedenis", aldus Swinkels.
De overige monumenten die een subsidie ontvingen zijn de Bartholomeuskerk in Waspik (400.000 euro), het Klooster Oude Dijk in Tilburg (325.628 euro), de stuwen Peelkanaal (in de Peel-Raamstelling, 400.000 euro), Vredelust in Tilburg (400.000 euro) en De Wamberg in Berlicum (201.207 euro).

Meer berichten
Shopbox