Logo nieuwsbladaltena.nl


Indianen maakten vroeger een stoombad met gloeiende stenen en schors van de Toverhazelaar.
Indianen maakten vroeger een stoombad met gloeiende stenen en schors van de Toverhazelaar.

On-kruid: Toverhazelaar (Hamamelis)

door Jules Faber

Heeft u ze al gezien? De gele en donkerrode bloemen van de Chinese Toverhazelaar? Deze opvallende winterbloeier die in januari en februari bloeit, geeft de wintertuin kleur. Het is een sieraad voor de tuin in zowel de winter als het najaar.

De geslachtsnaam is afgeleid van de Griekse woorden 'hama' dat 'tezamen' betekent. Dit is een verwijzing naar het feit dat de boom tegelijkertijd bloemen en vruchten draagt. De bloemen bloeien in de oksels van de bovenste takken. De vier tot vijf heldergele kroonbladen, hebben de vorm van lange, vaak gedraaide bandjes. Ze verschijnen pas als de bladeren zijn afgevallen. De vruchten zijn rond tot ovaal en lijken op hazelnoten. Ze worden pas in het volgend voorjaar rijp en barsten dan open, waarna de zaden met kracht wegvliegen. Veel mensen denken dat de Toverhazelaar vroeg bloeit, maar in feite bloeit ze laat. Oudere struiken kunnen in de wintermaanden zeer rijk bloeien. Deze plant kan wel 50 jaar oud worden.

De Toverhazelaar uit de bossen van het oosten van Noord-Amerika vertoont veel overeenkomsten met de Europese Hazelaar (Corylus avellana), het is echter geen familie. Deze bladeren zijn groen, glad en licht behaard met duidelijke nerven. De Amerikaanse Toverhazelaar (Hamamelis virginiana) krijgt in het najaar goudgele bloemen, maar deze vallen minder op dan soorten die in het voorjaar bloeien.

De indianen behandelen met Hamameliszalf, die wordt gemaakt van twijgentakken, huidziekten en oogirritaties. Ook gooiden ze gloeiende stenen in een waterbad voorzien van schors van de Toverhazelaar. Zo creëerden ze een stoombad, dat goed was tegen vermoeide spieren. Je kunt nog steeds balsemzalf kopen.

Meer berichten
Shopbox