Logo nieuwsbladaltena.nl


Monopoly

door Jules Faber

In Amerika raakte een monteur, die onderhoud verrichte aan een pinautomaat van een bank in Texas, opgesloten in de pinautomaat. Hij was bezig met het vervangen van een elektronisch slot in de ruimte achter de pinautomaat en raakte in paniek toen hij er niet meer uit kon komen. Via de uitgiftegleuf schreeuwde hij om hulp. Voorbijgangers dachten aanvankelijk dat het een grap was van 'Candid camera', een programma met een verborgen camera. Maar uiteindelijk, toen de monteur briefjes met daarop noodkreten door de uitgiftegleuf duwde, waarschuwde men dan toch de politie.

Dit voorval deed mij denken aan de tijd dat ik als kind veel Monopoly speelde. Het leukste Algemene Fonds/Kans kaartje van het spel vond ik 'Een vergissing van de bank in u voordeel u ontvangt 20.00,- gulden.' Ik stelde me dan voor dat ik dat later weleens een keer zou mee maken. Het grote voordeel van kind zijn, is dat je fantasie weleens op hol slaat. Als je dan na je studie een leuke baan hebt gevonden en je het eerste afschrift van je bankrekening ziet, komt de gedachte van het mooiste kaartje van het monopolyspel weer boven, maar helaas.

Toen ik een keer geld moest pinnen voor onvoorziene uitgave, zag ik een briefje van 50 euro uit de pinautomaat steken. Meteen kwam de gedachte aan het monopolykaartje weer op. Maar op het moment dat ik het briefje van 50 wilde pakken, slikte de pinautomaat het briefje weer in. Als iemand vergeet zijn geld te pakken, slikt de pinautomaat het geld weer in en wordt de transactie ongedaan gemaakt. Vanaf dat moment heb ik de gedachten van het 'mooie' kaartje van het Monopolyspel maar in het rijk der fabelen gelaten.

Geldautomaten zijn een gemakkelijk en geliefd object voor criminelen. Zij nemen 'een foutje van de bank' wel letterlijk en openen de kluizen door middel van plofkraken. Inmiddels hebben de banken een antwoord gevonden om de plofkraken zoveel mogelijk te voorkomen. Door 'geldkiosken' te plaatsen op pleinen en markten. Niet alle omwonende zijn daar blij mee. Vooral niet als hij binnen 20 meter van hun voorgevel komt te staan en een plofkraak mogelijk schade aan kan richten. Maar ze zijn goed beveiligd zijn. Bij de geringste trilling bellen ze geheel zelfstandig de politie.

Gelukkig, want contant geld blijft voor mij onmisbaar.

Meer berichten
Shopbox