Logo nieuwsbladaltena.nl


Anja de Fijter en Mandy Stalenhoef uit Dussen gaan naar het WK in Noorwegen. Stalenhoef voor het Twirling, De Fijter met Synergy voor het Pompon. Een medaille is niet ondenkbaar.
Anja de Fijter en Mandy Stalenhoef uit Dussen gaan naar het WK in Noorwegen. Stalenhoef voor het Twirling, De Fijter met Synergy voor het Pompon. Een medaille is niet ondenkbaar. (Foto: PPM/Stalenhoef De Fijter)

Dussense naar WK in Lillehammer

Anja de Fijter en Mandy Stalenhoef uit Dussen zetten Twirling en PomPon in het Land van Heusden en Altena weer op de kaart. Anja de Fijter kwalificeerde zich met haar team voor het WK eind maart in het Noorse Lillehammer. Mandy Stalenhoef neemt deel met het Baton large-team.

door Wout Pluijmert

Dussen - Anja de Fijter was vijf toen zij bij de miniretten bij het twirling de baton voor het eerst in handen kreeg. "Je liep bij gelegenheden en met carnaval voor het showkorps door het dorp. Ik vond het helemaal geweldig. Ik kreeg les van Lia de Laat." Vanaf haar vijftiende gaf zij zelf les aan onder meer haar overbuurmeisje Mandy Stalenhoef. Op haar dertigste werd De Fijter met Margriet Koops uit Dussen nog vierde op het EK in Italië.

Te veel mogelijkheden
Bij de grote korpsen, Irene in Werkendam en Wilhelmina in Sleeuwijk, bestaan geen twirlinggroepen meer. Hetzelfde geldt voor Juliana in Uitwijk en Prins Willem-Alexander in Hank. In 2006 hield in haar eigen Dussen het korps DOS op te bestaan. "Ik moest het ergens anders gaan zoeken." Anja de Fijter heeft nagedacht waarom twirling niet meer in de gedachtegang van jonge meiden zit. "Er zijn zo veel mogelijkheden om buiten school wat te doen. Jammer hoor, want twirling komt niet in de agenda van jonge meiden voor." Om te vervolgen: "Twee jaar geleden ben ik via de Roosendaalse vereniging The Rainbows in het PomPon-team terechtgekomen. Na veel trainingen werden wij vorig jaar nationaal tweede. Vervolgens is er het landelijke topteam Synergy samengesteld, wat zich kan meten met topploegen uit landen als de Verenigde Staten." De trainingen worden door het hele land gehouden. Zondag was er het NK in de topsporthal in Almere, waar Synergy, dat uit 42 meiden en dames bestaat, onbedreigd kampioen werd. Plaatsing voor Lillehammer, waar de wedstrijden in de voormalige Olympische sporthal worden afgewerkt, was bereikt. De Fijter: "Ik kijk er echt naar uit. Wij verblijven in het voormalige Olympisch dorp." Nu volgen er naast de reguliere trainingen nog twee centrale bondstrainingen. "Wij moeten er met de groep nog de waves en de effecten inslijpen." De concurrentie komt uit de Verenigde Staten, Frankrijk en Engeland. "De choreografie is van groot belang. Ik heb nummer 37 in de formatie, die mogelijk boven de vijftig uitkomt. Wij staan in rijen, blokken en waves. Je moet goed weten wat je plaats is, anders wordt het een grote chaos." De hobby van Anja de Fijter is een dure grap. "Deze trip kost mij ruim duizend euro en daar komen alle jaarlijkse kosten voor kleding, vervoer et cetera nog bij. Wij gaan de gemeente Werkendam om een reguliere bijdrage vragen."

Meer berichten
Shopbox