Logo nieuwsbladaltena.nl


De bloem van het sneeuwklokje lijkt wit, maar is kleurloos.
De bloem van het sneeuwklokje lijkt wit, maar is kleurloos.

On-kruid: Sneeuwklokje (galanthus nivalis)

door Jules Faber

De eerste sneeuwklokjes staan al weer volop te pronken, wat zijn ze leuk hè. Het is de eerste boodschapper van de komende lente. Wist u dat het sneeuwklokje tot de narcisfamilie behoort?

De fraaie klokvormige bloemen steken vaak boven de sneeuw uit en kunnen behoorlijke tapijten vormen. Je kunt ze herkennen aan de blauwgroene bladeren met één bloem per stengel. De buitenste bloemdekbladen zijn langer dan de binnenste.

De bloem lijkt wit, maar is kleurloos. Knijp maar eens een bloem fijn tussen je vingers. De bloem blijkt dan glashelder te zijn, omdat de luchtbelletjes tussen de bladcellen, weggeperst zijn. Deze lucht weerkaatst het licht, waardoor wij de bloem als wit waarnemen.

Uit het sneeuwklokje wordt de stof galantamine gehaald. Dat vertraagt geheugenverlies door Alzheimer. Deze capsules worden verkocht onder de naam Reminyl. Bijwerking is misselijkheid. Niet langdurig gebruiken!

Er is een leuke legende over het sneeuwklokje: Toen het eerste sneeuwklokje zijn blaadjes ontvouwde, lag er nog sneeuw en koning Winter heerste nog, hoewel koning Lente al aangekomen was. Beiden wilden het bloempje een naam geven. Koning Winter zei dat het tijdens de winter gegroeid was en dus aan hem toebehoorde. Hij noemde hem 'sneeuwbloem', want het bloempje was in zijn koude handen zo wit als sneeuw geworden. Koning Lente was het daar niet mee eens. Hij nam het uit de handen van koning Winter en noemde het 'lenteklokje'. Ondertussen hadden de bloempjes in de warme handen van Lente, groene vlekjes gekregen en besloten Winter en Lente ieder de helft van hun naam aan het plantje te schenken. Ze noemden het plantje 'sneeuwklokje'.

Meer berichten
Shopbox