Logo nieuwsbladaltena.nl


De griep

door Jules Faber

Ook ik ontkom er deze keer niet aan, ik heb de griep. Het zicht wordt minder door de tranende ogen, mijn beide oogleden zakken en vormen spleetogen. Zou ik de 'Hongkonggriep' hebben? Ik steek er wel de draak mee, maar er zijn al wat soorten griep door de wereld gewaaid in de loop van de geschiedenis. Zo is er ooit de Spaanse griep geweest. En herinnert u zich nog de vogelgriep? Daarna kwam de Mexicaanse griep en de wereld in rep en roer omdat het griepvaccin moest woorden aangepast aan deze nieuwe griepsoort. In het begin werd deze variant de 'varkensgriep' genoemd. Maar men vond deze naam toch niet toereikend en veranderde het in de Mexicaanse griep, omdat de eerste vorm van deze griepsoort in dat land geconstateerd werd. In het begin dacht men nog als ze Mexico zouden afgrendelen dat ze daardoor deze Mexicaanse griep voor de rest van de wereld konden afschermen. Wat een naïviteit. De wereld is een groot dorp geworden en er wordt van hot naar her gereisd, dus het was een kwestie van tijd tot er wereldwijd Mexicaanse griepgevallen zouden opduiken.

Ook nu hebben we weer te maken met een nieuwe griepvariant. Het vaccin bestaat uit een cocktail van drie griepvirussen. De variant die nu rond gaat is uitgerekend een vierde variant. Volgens hoogleraar Fouchiers hebben ze deze keer verkeerd gegokt. Griepvirussen kunnen snel veranderen. Meestal duurt zo'n griepgolf zes tot maximaal acht weken voordat hij weer overgewaaid is. Dit kan wel sterk per land verschillen. Zo schijnt Engeland momenteel nogal op te rukken in de top-tien van griepgevallen. Maar er zijn er meer die met stip stijgen in de lijst van hoge scores. Ook Nederland staat redelijk bovenaan. Er wonen hier dan ook heel wat mensen op één vierkante kilometer.

Om het ziekenverzuim zoveel mogelijk tegen te gaan, adviseren sommige bedrijven om bij het niezen zoveel mogelijk gebruik te maken van de elleboogholte in plaats van je hand voor de mond te houden. Dus als je een van je collega's een rare armbeweging ziet maken, denk dan niet dat je collega's naar je zitten te zwaaien. Blijft natuurlijk de vraag of dat het een afdoende middel is om de griep zo niet te verspreiden.

Wat voel ik mij ellendig... En ik moet nog een stukje schrijven voor het Nieuwsblad. Ik denk dat ik daar niet aan toe kom, maar ik heb deze keer een goede reden: Ik heb de griep.

Meer berichten
Shopbox