Logo nieuwsbladaltena.nl


Bla, bla, bla...

door Jules Faber

Heeft u ook gestemd? Gestemd? Ja, op wat volgens u het woord van het jaar 2017 moet worden. Jaarlijks houdt Van Dale 'Het woord van het jaar-verkiezing', waarbij gestemd kan worden op nieuwe woorden, die het dat jaar goed deden in de media. Vorig jaar was het woord 'treitervlogger' gekozen en in 2015 koos men voor 'sjoemelsoftware'.

Het woord van 2017, waar de meeste stemmen naar toegingen, is 'appongeluk', een ongeluk waarbij een verkeersslachtoffer betrokken is die tijdens het ongeval zat te appen. Op de tweede plaats staat 'fipronilei' en de derde plek wordt ingenomen door het woord 'regenboogtaal'. Zelf vond ik het genomineerde 'rolkoffertoerisme' een leuk woord. Ook de woorden 'tuintegeltax' en 'pappadag' stonden op de lijst van genomineerden voor het nieuwe woord van 2017. Persoonlijk vind ik dat al deze nieuwe woorden te pas en te onpas gebruikt worden. Maar het geeft wel aan hoe belangrijk woorden zijn voor mensen. Neem nu het woord 'proberen'. Dat stuurt eigenlijk meer naar de kans op mislukken dan op lukken. Als je een gemeenteraadslid of een politicus hoort zeggen: "We gaan proberen om dit misverstand op te lossen." Wat denkt u dan? Bent u er dan van overtuigd dat het dan ook gebeurt? 'Proberen' is naast het woord 'moeten' het hardnekkigste en steeds terugkerende woordenautomatisme. Ik betrap mijzelf daar ook nog regelmatig op. Moet ik dan toch het woord 'proberen' uit mijn woordenschat schrappen?

Dat er ook op een leuke manier met woorden wordt omgegaan, blijkt wel uit de vele uitdrukkingen in onze taal. Want waarom loopt je neus, terwijl je voeten ruiken? En waarom heeft een tankstation dat 24 uur per dag open is een slot op de deur? Ik vraag mij ook wel eens af waarom het woord 'afkorting' zo'n lang woord is. Stel dat er een woord verkeerd gespeld staat in het (digitale) woordenboek, zouden wij dat weten?

As je er op let kom je ook veel taalfouten tegen op (reclame)borden. Zo kwam ik bij de supermarkt een bord tegen met de tekst: 'mandarijnen zonder piet'. Of het waarschuwingsbord op de bouwplaats met daarop de tekst: 'verboden op het werk te komen'. Daar sta je dan als bouwvakker.

Er wordt ook veel misbruik gemaakt van woorden. Het toppunt vind ik de reclameslogan van een fabrikant van dozen en verpakkingsmaterialen: 'voor iedere gleuf een doos'.

Meer berichten
Shopbox