Logo nieuwsbladaltena.nl


Laban Duijnhouwer jr: “Maar wát er gedraaid werd, wilde de gemeente of de uitbater van de zaal toen toch wel graag van tevoren even weten. Zij waren dus eigenlijk de filmkeuring."
Laban Duijnhouwer jr: “Maar wát er gedraaid werd, wilde de gemeente of de uitbater van de zaal toen toch wel graag van tevoren even weten. Zij waren dus eigenlijk de filmkeuring." (Foto: Ronald Veuger)

'Ja jongen, film hoort er wel bij!'

Het is niet zomaar een bioscoop en liefhebbers zullen het beamen: Hollywoud kan zich moeiteloos meten met zalen van naam en faam in elke grote stad. Dat moet ook wel, anders hou je het in deze turbulente wereld geen 65 jaar vol. De jarige trakteert. Niet één keer, maar een hele week!

Door Ronald Veuger

ALMKERK - In de serie Namen op huizen in uw Nieuwsblad zijn afgelopen zomer Ria en Jan Homborg uit Wijk en Aalburg geportretteerd. Jan vertelde toen onder meer: "In mijn jeugdjaren in Wijk was hét uitje een avond in het verenigingsgebouw Rehoboth in de Bergstraat als Duijnhouwer uit Werkendam daar een film kwam draaien. Hij was een fervent bolknakroker en terwijl hij z'n flinke sigaar zo goed mogelijk achter z'n hand probeerde te verbergen, liep hij door de zaal en riep dan met luide stem: 'Níet roken hier! Níet roken!' Ik zie 'm nog rondlopen!"

Met Duijnhouwer bedoelde Jan Homborg Frans Duijnhouwer, de grootvader van de huidige eigenaar/exploitant van Servicebioscoop Hollywoud, Laban Duijnhouwer. "Mijn vader, ook Laban, moest eind jaren veertig dienen in Nederlands-Indië en daar werd voor de manschappen ter verstrooiing wel eens een film gedraaid. Dat ging door de omstandigheden natuurlijk wat primitief maar hij raakte zó in de ban van het fenomeen film, dat het hem nooit meer losliet. Toen hij weer in Nederland terug was, ging hij er naast z'n kantoorbaan ook meteen mee aan de slag. Hij kocht een heuse Bell & Howell Filmosound 16 mm projector, knapte die op en ging draaien. Eerst in z'n eigen werkplaatsje, maar daar bleef het niet bij. Toen we aan de Sasdijk in Werkendam woonden, startte hij op 1 december 1952 Filmsas."

Filmkeuring

Duijnhouwer: "M'n vader trok er graag met z'n projector en een filmrol op uit om her en der in de regio een film te draaien. Dat was dan vooral in buurthuizen en patronaatsgebouwen. Maar wat er gedraaid werd, wilde de gemeente of de uitbater van de zaal toen toch wel graag van tevoren even weten. Zij waren dus eigenlijk de filmkeuring. Als m'n vader dan een film binnenkreeg, bekeek hij die eerst en knipte er gemakkelijk een stukje uit als hij twijfelde of een bepaalde scène wel door de beugel kon. Maar meestal waren het veilige titels. 'En eeuwig zingen de bossen' was in die tijd zo'n veilige filmhit. Het werd zo'n succes dat hij er nog een tweedehands projector bijkocht en later nog een zodat m'n opa bijvoorbeeld naar Wijk en Aalburg ging, m'n moeder naar Sleeuwijk en hijzelf naar Nieuwendijk. En wéér later ging ik naast m'n baan bij Philips ook meedraaien."

Vaderlijk

"In de beginjaren draaide mijn vader 16 mm films. Dat formaat werd 'ingehaald' door 35 mm. Maar ook dat systeem werd vergroot door het beeld bij de opname als het ware in de breedte in te drukken, en bij de projectie weer uit te rekken: de cinemascope. De projectie bleef zich ontwikkelen tot zelfs het dubbele van de tot dan toe gangbare 35 mm. Dat werd dus 70 mm breed. Een van de eerste films die op dat formaat werd uitgebracht was de inmiddels klassiek geworden West Side Story. Op dit moment hebben we digitale projectie. Er zit natuurlijk wel een lamp in de projector, maar de film staat op een flinke harde schijf. Het is als het principe van een beamer."

Dat was in het begin wel anders. "We zijn begonnen met koolspitslampen. Die zorgden voor een flinke hoeveelheid licht maar ze hadden ook veel aandacht nodig, want als de operator aandachtig door het venstertje keek naar de projectie, kon het zomaar gebeuren dat het naast hem met de lamp misging. Later kwamen de moderne projectorgloeilampen en weer later de xenonlampen. Zo hebben we lang geopereerd tot we in 1997 in Woudrichem een eigen zaal konden gaan exploiteren. De toenmalige burgemeester Joop Worrel zei bij die gelegenheid vaderlijk tegen me: 'Ja jongen, film hoort er wel bij.'" Velen zullen die bioscoop nog wel kennen. In een al wat verouderd sportzaaltje werden twee bioscoopzalen getimmerd en daarmee werd het succes voortgezet. "We mochten er twee jaar zitten", vertelt Duijnhouwer. "Het werden er veertien!"

Menu

In die Woerkumse periode groeide het bedrijf flink, mede omdat het begrip servicebioscoop voortreffelijk werd ingevuld. Want dat was in de Adriaan van Alkmaarstraat in Woudrichem helemaal nieuw. Elke bezoeker had een schemerlampje voor z'n neus wat een hoge comfortfactor opleverde. Tel daarbij dat je tijdens de film een drankje of een snack kon bestellen, en het succes was verklaard.

"Na die veertien jaar in Woudrichem verrees in Almkerk de alom bekende nieuwe bioscoop en werd de groeispurt versneld voortgezet van het bedrijf waarvoor op 1 december 1952 met de inschrijving bij de Kamer van Koophandel de basis is gelegd. Dat is nu uitgegroeid tot een bedrijf met twee bioscopen. Behalve Hollywoud in Almkerk ook Servicebioscoop ZIEN in Eindhoven en negentig personeelsleden. Wekelijks hebben we zes draaidagen en per dag draaien we gemiddeld twintig films."

Als antwoord op de vraag 'Wat zullen we gaan doen met onze verjaardag?' staat er van 7 tot en met 13 december onder het motto 'Wie jarig is trakteert' een uitgebreid feestprogramma op het menu. Voor elke bioscoopbezoeker zit er wel wat bij. De oude film 'En eeuwig zingen de bossen', zal overigens niet vertoond worden, maar de service zal als vanouds zijn.

www.hollywoud.nl

Meer berichten
Shopbox