Logo nieuwsbladaltena.nl


Bloemen van wethouder Pim Bouman voor voor Nederlands kampioen Karate Rick Sonnema. De Wijk en Aalburger prolongeerde zijn titel.
Bloemen van wethouder Pim Bouman voor voor Nederlands kampioen Karate Rick Sonnema. De Wijk en Aalburger prolongeerde zijn titel. (Foto: Wout Pluijmert)

Olympische Spelen ultieme doel Sonnema

Rick Sonnema werd maandagavond door Pim Bouman, wethouder van de gemeente Aalburg, gehuldigd. Sonnema prolongeerde op 25 november in Zoetermeer tijdens het nationaal kampioenschap karate, zijn titel Nederlands kampioen kata onder 21 jaar.

door Wout Pluijmert

WIJK EN AALBURG - Bouman was voor de huldiging naar de Karate-Do Academie Itosu in Waalwijk gekomen. Voor de 21-jarige Sonnema was het mailtje dat hij eerder op de dag van de karatebond KBN ontving de bevestiging dat hij op dit niveau de beste van Nederland is. Ondanks dat hij het benodigde puntenaantal niet heeft wordt hij toch uitgezonden naar de Europese kampioenschappen, die van 1 tot en met 4 februari in Sotsji (Rusland) worden gehouden. "Ik had van alle Nederlanders wel de meeste punten, maar ik was voor de bond een bespreekgeval. Deze Nederlandse titel zal waarschijnlijk wel meegeholpen hebben in hun beoordeling", vertelde Sonnema in de kleine Waalwijkse turnhal, waar hij bij zijn trainer Gerrie van Tilburg met de internationale wedstrijdgroep de trainingen volgt. Sonnema hoopt in Rusland een aantal rondes door te komen en voor de titel te kunnen gaan. Op dit moment herstelt hij van een hersenschudding en een blessure aan een hand. "Vorige week tijdens mijn werk heb ik een luchtketel van twaalf kilo op mijn hoofd gekregen, een ongelukje. Ik zat gehurkt op de grond en zag het niet aankomen. Ik mag een week niets doen."
Voor Rick Sonnema, hij traint achttien tot twintig uur per week, is deelname aan de Olympische Spelen van 2020 in Japan zijn ultieme doel. Sonnema heeft bij het NOC de talentenstatus maar moet de trip naar Sotsji toch deels zelf bekostigen. "De KBN is geen rijke bond en kan dergelijke trips niet voor hun leden betalen. Jammer, want ik ben al aan het reserveren voor Tokyo en teer dus weer wat in op mijn krappe budget."

Meer berichten
Shopbox