Logo nieuwsbladaltena.nl


Column Jules Faber: Multitasking

Zit ik net naar mijn TV programma te kijken, werpt mijn vrouw opeens een stapel schone sokken in mijn schoot. Of ik even wil uit zoeken welke sokken bij elkaar horen terwijl ik TV zit te kijken. "Even multitasken", zegt ze tegen me. Maar kan iedereen wel multitasken?

We kunnen allemaal lopen en praten tegelijk, is dat dan multitasken? "Vergeet het maar, dat we kunnen multitasken", zegt professor Kirschner. Volgens hem is lopen een geautomatiseerd proces. Je doet het zonder erbij na te denken. Dit in tegenstelling tot praten, wat je wel heel bewust doet. Daar kom je wel achter als je op straat met iemand loopt te praten en je zomaar tegen een lantaarnpaal aanloopt. Misschien heb je wel eens aan den lijve ondervonden dat fietsend whatsappen ook niet altijd goed gaat...

Zodra het automatische proces (fietsen) wordt verstoord door een onverwachte gebeurtenis, bijvoorbeeld door een overstekende voetganger, gaat het mis. De hersenactiviteit springt in feite steeds heen en weer van het ene naar het andere gebied. Volgens de professor bestaat multitasken in werkelijkheid dus helemaal niet. Alleen bij de activiteiten waarin we goed zijn getraind (zoals autorijden) gaat het wisselen tussen hersengebieden zo snel, dat we het zelf niet door hebben.

Onderzoekers deden een experiment waarbij ze mensen tijdens een wandeling lastige vragen stelden. Dan moet u denken aan: Wat is de hoofdstad van Tanzania? Op het moment dat de hersenen op zoek gaan naar het antwoord wordt wandelen ineens een heel stuk moeilijker. Niet alleen mannen, maar ook vrouwen blijken te 'haperen' wanneer twee minder vaak beoefende of getrainde taken met elkaar moeten worden gecombineerd. Vrouwen kunnen dus niet beter multitasken dan mannen, blijkt uit het onderzoek. Conclusie is dat we allemaal slechte multitaskers zijn. Want multitasking vindt plaats in dat grijze stukje niemandsland, tussen 'efficiënt werken' en 'teveel hooi op je vork nemen'. Daardoor val je vanzelf in een valkuil van steeds meer doen, het wordt dan ook steeds drukker in je hoofd.

Heb je toch het idee dat je meerdere dingen tegelijk kunt, dan is dat dus helaas volgens wetenschappelijk onderzoek een illusie. Daarom heb ik toch maar eerst mijn favoriete TV programma afgekeken, voordat ik aan de 'uitzoekerij' begon. Ik had een goede reden, zei ik tegen mijn vrouw.

Meer berichten
Shopbox