Op de vogeltentoonstelling vind je voor het eerst de driekleurige glansspreeuw, dus kom vooral eens kijken! Ook kun je tijdens de tentoonstelling informatie vinden over het houden van vogels. Er zijn leden aanwezig die jouw vragen beantwoorden en ze geven advies.
Op de vogeltentoonstelling vind je voor het eerst de driekleurige glansspreeuw, dus kom vooral eens kijken! Ook kun je tijdens de tentoonstelling informatie vinden over het houden van vogels. Er zijn leden aanwezig die jouw vragen beantwoorden en ze geven advies. (Foto: Carlijn Géron)

Vogeltentoonstelling in Werkendam

Vogelvereniging De Biesboschzanger uit Werkendam houdt op 16, 17 en 18 november voor de 54e keer haar jaarlijkse vogeltentoonstelling in Buurthuis de Burcht.

WERKENDAM - Ook dit jaar showt de vogelvereniging opnieuw een groot aantal vogels in diverse soorten en kleuren. Hierbij valt te denken aan kleur- en postuur kanaries, kromsnavels, agaporniden en verschillende soorten tropische vogels zoals zebravinken, spitsstaartamadines en gouldamadines. Voor het eerst vind je op de tentoonstelling de Lamprotornis superbus, de driekleurige glansspreeuw. Deze vogel heeft een lengte van 19 tot 20 cm en heeft een blauwgroene kop, met een groene en blauwe metaalglans. De roodachtig/bruine buik wordt van de borst gescheiden door een smalle, witte band. De onder staartdekveren zijn wit. De vogel heeft gele ogen, een zwarte snavel en zwarte poten. Deze vogel is te vinden in Noordoost-Afrika, waaronder Ethiopië, Somalië, Oeganda, Kenia en Tanzania en wordt af en toe gespot in Nederland. En nu dus in Werkendam.

Op dinsdag 14 november werden de vogels door een viertal keurmeesters van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers gekeurd. Deze keurmeesters, die hiervoor een opleiding hebben gevolgd van enkele jaren, zullen de vogels beoordelen op onder meer kleur, conditie, vorm en bevedering. Voor elk van deze onderdelen worden punten toegekend, waarna per vogel een totaal aantal punten wordt vastgesteld. Vervolgens worden de winnende vogels en de daarbij behorende prijzen bepaald. Op de tentoonstelling is een catalogus verkrijgbaar waarin deze resultaten staan vermeld.

Tijdens de tentoonstelling kun je ook een bezoekje brengen aan Marieke de Boef. Zij prepareert dieren, ook wel het opzetten van dieren genoemd. Stapsgewijs wordt vertelt hoe dit word gedaan en wat voor materialen daarvoor zoal nodig zijn. Het eindresultaat van gepreparerde vogels, zoals donsige eendjes en gekleurde kromsnavels is te aanschouwen in haar stand.

De tentoonstelling wordt gehouden in Buurthuis De Burcht, ingang via t' Hofje in Werkendam. De openingstijden zijn donderdag 16 november, na de opening door Wethouder De Gelder, van 19.30 tot 22.30 uur, vrijdag 17 november van 14.00 tot 22.00 uur en zaterdag 18 november van 10.00 uur tot 21.00 uur. De zaal is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De toegang is gratis.

www.biesboschzanger.nl

Meer berichten
Shopbox