Logo nieuwsbladaltena.nl


Koks Robin Schaap, Niels Bron en Niels Zillig en staan donderdag 16 november in de finale van ‘Het beste Menu van de Zorg’. De winnaar ontvangt 5.000 euro. Daarnaast is er nog een prijs van 1.000 euro voor het beste dessert.
Koks Robin Schaap, Niels Bron en Niels Zillig en staan donderdag 16 november in de finale van ‘Het beste Menu van de Zorg’. De winnaar ontvangt 5.000 euro. Daarnaast is er nog een prijs van 1.000 euro voor het beste dessert. (Foto: Carlijn Géron)

'Het beste Menu van de Zorg 2017'

Drie koks van Rivas Zorggroep dingen mee naar de titel 'Het beste Menu van de Zorg'. Niels Bron, Niels Zillig en Robin Schaap staan donderdag 16 november in de finale. Deze vindt plaats tijdens de Dag van de Gastvrijheid in het Beatrixtheater in Utrecht. De koks nemen het dan op tegen het team van het Flevoziekenhuis en Treant Zorggroep.

REGIO - De wedstrijd is ontstaan met het idee koks te stimuleren elke dag weer een gevarieerd menu samen te laten stellen. "We hebben oog voor een gezonde en diverse maaltijd, maar smaak is altijd het allerbelangrijkst voor ons", zegt Zillig. "Eten moet tenslotte lekker zijn."

Bij de bereiding van de maaltijden houden de koks rekening met veranderde smaak van bijvoorbeeld patiënten in het Beatrixziekenhuis en de bewoners van de Rivas-locaties. "Bij het koken voor de bewoners denken we aan de verminderde reuk waardoor de smaak is veranderd", zegt Bron. "Voor een maaltijd voor mensen met bijvoorbeeld kanker is het weer belangrijk om rekening te houden met veranderde smaak door chemotherapie."

Dit jaar streden vijf teams in hun eigen zorginstelling voor één van de drie plekken in de finale. Zij bereidden een menu voor eigen cliënten, in eigen keuken. De jury bestond uit meesterkok Sjaak Jobse. Dit jaar werd er extra gelet op de toepasbaarheid in de zorg en het beperken van voedselverspilling. "Het beste Menu van de Zorg moet aan een flink aantal voorwaarden voldoen", legt Zillig uit. "Het gaat om de voorbereiding, uitvoering van de werkzaamheden en de opbouw van het menu. Natuurlijk gaat het ook om de smaak, kleur en presentatie van de gerechten." De Rivas-koks moeten in de finale voor tien mensen koken. Drie borden gaan naar de jury: een gewone variant van het gerecht, één zonder toegevoegd zout en één met een afwijkende consistentie. De overige borden, in kleinere porties, zijn bestemd voor het publiek om te proeven.

De winnaar ontvangt 5.000 euro. Daarnaast is er nog een prijs van 1.000 euro voor het beste dessert. "We hopen natuurlijk deze wedstrijd te winnen", zegt Robin Schaap. "We willen met onze deelname aan deze wedstrijd vooral laten zien dat een lekkere maaltijd voor bewoners en patiënten noodzakelijk is. Het geeft namelijk een positieve bijdrage aan het fysieke en mentale welzijn. Wat we met het prijzengeld gaan doen, weten we nog niet precies. Wellicht dat we voor zoveel mogelijk bewoners en patiënten een feestelijke avond met entertainment organiseren."

Meer berichten
Shopbox