Logo nieuwsbladaltena.nl


Dit jaar werd de Natuurwerkdag door Altenatuur besteed aan het PARTRIDGE-project, een Europees project. Met dit project wil het leefgebied van de patrijs verbeteren.
Dit jaar werd de Natuurwerkdag door Altenatuur besteed aan het PARTRIDGE-project, een Europees project. Met dit project wil het leefgebied van de patrijs verbeteren. (Foto: Rob Mulder)

Partridge-project

Natuurvereniging Altenatuur deed ook dit jaar mee met de Nationale Natuurwerkdag op zaterdag 4 november. Op verschillende locaties werd er gewerkt.

Almkerk - De Natuurwerkdag is de grootste vrijwilligersdag in het groen. Ruim 14.000 vrijwilligers staken de handen uit de mouwen op ruim 400 locaties. In Noord-Brabant waren 1368 vrijwilligers aan de slag. In het land van Heusden en Altena was Altenatuur op één van de Brabantse locaties als vanouds de gastheer en organisator.

Dit jaar geen gesleep met hout, takken of wilgenbossen. Nee, de Natuurwerkdag werd besteed aan ondersteuning aan het PARTRIDGE-project van het Brabants Landschap. Dit project, waaraan ook vrijwilligers van Altenatuur en ANV meedoen, tracht het leefgebied van de bedreigde patrijs te verbeteren. In het agrarisch gebied tussen Almkerk en Uppel werden op zes verschillende locaties heggen aangeplant als toekomstige schuil- en broedgelegenheid voor de patrijzen. Heggen van onder andere kornoelje, meidoorn en hondsroos.

Na de start gingen vanaf de Put bij de Omloop de groepen op de verschillende locaties aan de slag. 45 vrijwilligers hadden zich aangemeld en waren afgelopen zaterdag samen met de Scouting Loevestein uit Woudrichem in de natuur actief. Met een tractor werd op de locaties een sleuf gemaakt, zodat het planten van de heggen eenvoudig kon verlopen. Tegenover 't Hulpgat aan de Provincialeweg Noord in Almkerk was één van de locaties, het werk vlotte goed zeker door het fraaie weer. Al gauw gingen de jassen los. De vrijwilligers hadden al snel de slag te pakken.

Op de andere locaties vlotte de werkzaamheden voorspoedig. Ook hier was tijd en ruimte voor een kopje koffie en met elkaar even bij te praten. Na afronding op de diverse locaties verzamelden alle groepen zich bij de molen De Oude Doorn. Hier werden de laatste 700 meter heg aangeplant in een stralend zonnetje.

Voldaan gingen de vrijwilligers huiswaarts, wetend dat er bijna 1,5 kilometer heg is aangeplant. Hopelijk een opsteker voor de patrijs.

De Nationale Natuurwerkdag is een initiatief van Landschapsbeheer Nederland.

Kijk voor meer informatie op de website www.altenatuur.nl.

Meer berichten
Shopbox