Logo nieuwsbladaltena.nl


Tijdens Sint Maarten trekken er weer veel kinderen op uit met hun lampion. Heb jij ook iets lekker in huis om aan de kinderen uit te delen?
Tijdens Sint Maarten trekken er weer veel kinderen op uit met hun lampion. Heb jij ook iets lekker in huis om aan de kinderen uit te delen?

Sint Maarten

Op 11 november wordt bij ons de naamdag van Sint Maarten gevierd. Kinderen lopen met lampionnen, al dan niet gemaakt van uitgeholde pompoenen met kaarsjes erin, over straat en gaan in kleine groepjes de huizen langs om fruit of snoep te bemachtigen. In grote delen in Nederland is het dus zaak om voor 11 november allerlei lekkers in huis te halen.

door Jules Faber
De naamdag van Sint Maarten wordt gezien als een bedelfeest, zoals vroeger in de wintermaanden wel meer bij elkaar werd gebedeld. Het wordt overal anders gevierd, in Nederland kan dat zelfs per provincie verschillen. In Duitsland staat traditiegetrouw gans op het menu. Weer andere landen zien het gewoon als de voorloper van Sinterklaas. Op het platteland was 11 november vroeger ook een belangrijke datum bij de overgang naar een nieuw seizoen.

Cijnzen
Zo betaalden tot ongeveer 1805 de boeren op die dag hun pacht ofwel de Sint-Maartenscijnsen. Ze hielden dan in de stal, die tijdelijk daarvoor was ingericht, grote 'cijnsmalen' waarna de vrije week begon. Tijdens het 'cijnsmaal' kregen zowel de inwonende personeelsleden als de arbeiders hun loon uitbetaald. Verder werd er op die dag besloten of hun dienstverband voortgezet zou worden. Het betalen van pacht en het inhuren van nieuw personeel vond trouwens ook vaak plaats rond de eerste mei.
In de jaren vijftig en zestig speelden ook de scholen en het jeugdwerk, een actieve rol bij de Sint Maartenfeesten. Zo organiseerden de katholieken jeugdorganisaties in het zuiden grote optochten. Sint Maarten reed te paard in de stoet mee en deelde onderweg zijn mantel met een bedelaar. Als afsluiting van de festiviteiten brandde er een enorm Sint Maartenvuur.

De Sint Maartenviering heeft over het algemeen in deze tijd, geen religieuze betekenis meer.

Meer berichten
Shopbox