Logo nieuwsbladaltena.nl


Van het uitgeholde vruchtvlees van de pompoen kun je een heerlijke soep maken.
Van het uitgeholde vruchtvlees van de pompoen kun je een heerlijke soep maken. (Foto: Carlijn Géron)

Halloween met pompoensoep

Halloween wordt ook wel 'All Hallows Eve' genoemd, dat is de Engelse naam voor Allerheiligenavond. Ieder jaar wordt het feest gevierd op 31 oktober, de avond voor Allerheiligen (1 november). De Kelten geloofden dat op Samain (All Hallows Eve) alle doden van het voorbije jaar samen kwamen om een lichaam van mens of dier te kiezen waarin ze de komende 12 maanden zouden blijven wonen, totdat ze in vrede mochten gaan rusten in het hiernamaals. Halloween is daarom de meest griezelige feestdag van het jaar en wordt gevierd in de herfst, wanneer de dagen snel korter worden.

Het is een feestdag die vooral in Ierland, Engeland, Amerika en Canada wordt gevierd. Maar in Nederland en België wordt er steeds meer aandacht aan besteed. Vaak zijn er Halloweenfeesten en worden huizen versierd met uitgeholde pompoenen met lichtjes erin. Daarom worden er momenteel veel pompoenen uitgehold, want nog even dan is het Halloween. En van het vruchtvlees wat je overhoudt bij het uithollen, kun je een hele lekkere soep maken. Het volgende recept is voor vier personen.

- 1 à 2 kilo pompoen, van schil en pitten ontdaan, in stukjes gesneden
- 5 uien of 3 stengels prei
- 2 teentjes knoflook
- 1 rood pepertje
- stukjes gerookt spek

Doe dit alles in een pan en bak dit in wat olijfolie in ongeveer 15 minuten gaar. Voeg daarna 2 liter bouillon toe, of water met bouillonblokjes. Laat het geheel een half, tot een heel uur door sudderen. Met een staafmixer kan de soep gemixt worden tot een gebonden geheel. Hierna kun je de soep afmaken met allerlei soorten kruiden, bijvoorbeeld peterselie, kerrie, peper en paprika. Een scheutje room (of crème frache) maken het geheel af.

Meer berichten


Shopbox