Logo nieuwsbladaltena.nl


Herfstexcursies in de Noordwaard

De dagen worden korter, het weer wordt guurder. De eerste najaarsstorm en het eerste hoogwater in de Noordwaard zijn alweer geweest. De grote grazers bereiden zich voor op de winter. Nu is het moment om de laatste vetreserves op te bouwen. Plotseling werd De Noordwaard nog verrast door twee najaarskalveren bij de waterbuffels. Elders in het gebied wordt door Van Kessel B.V. gemaaid om het gebied klaar te hebben voor het overstromingsseizoen.

Werkendam - Dit alles is te zien tijdens excursies in de Noordwaard op zondag 8 en woensdag 18 oktober. Bezoekers zien hoe mens en dier zich in de Noordwaard klaar maken voor de aanstaande winter. Maar kunnen ook genieten van al het moois wat juist de herfst te bieden heeft.

Ruimte voor de rivier

Medio 2016 is een start gemaakt met het natuurlijke beheer van de Noordwaard. Hoofddoelstelling van het gebied is rivierveiligheid in het kader van Ruimte voor de Rivier, een programma van Rijkswaterstaat.

Vanaf 1 november breekt het hoogwaterseizoen aan. De Noordwaard moet dan klaar zijn om de piekafvoeren van de Merwede op te vangen. Zie of de grote grazers hun werk goed hebben gedaan en of ze de vegetatie kort maar gevarieerd hebben gehouden. Elders wordt nog druk gewerkt om ook de laatste uithoeken van het gebied klaar te hebben voor de aanstaande winter.

Grote grazers

De Noordwaard wordt begraasd door een unieke groep grote grazers. Afgelopen zomer zijn de kuddes weer mooi gegroeid. Eén van de Schotse Hooglander-stieren gedroeg zich als een ware waterbuffel, zwemmend door kreken van het ene eiland naar het andere.

En wie weet ziet de bezoekers wel een van de najaarskalveren bij de waterbuffels. De koniks zijn over het gehele gebied te vinden, hier eens een harem, elders staat een hengstengroep elkaar uit te dagen. Allemaal natuurlijk gedrag van de dieren wat zijn weerslag heeft op het landschap.

De Noordwaard wordt beheerd door Gebr. Van Kessel B.V. in samenwerking met partners FREE Nature en bureau Waardenburg.

Aanmelden

Deelnemen aan de excursies is gratis. Er wordt gestart vanaf het kruispunt Braspenning met de Galeiweg in Werkendam. De excursies zijn op zondag 8 en woensdag 18 oktober en starten om 14.00 uur.

Aanmelden kan via noordwaard@freenature.nl onder vermelding van naam en aantal personen. De Noordwaard kan erg nat en modderig zijn, stevige schoenen of laarzen zijn aan te raden.

Meer berichten


Shopbox