Logo nieuwsbladaltena.nl


De deelnemers aan de Highland Games, in Schotse rok, gooien ook met gewichten op de Kurenpolder in Hank. Niet iedereen volgde de wedstrijden want rondom de arena was nog veel meer te beleven.
De deelnemers aan de Highland Games, in Schotse rok, gooien ook met gewichten op de Kurenpolder in Hank. Niet iedereen volgde de wedstrijden want rondom de arena was nog veel meer te beleven. (Foto: Piet van Vugt)

Highland Games opnieuw gevarieerd

Ze maakten veel indruk, de stoere mannen in Schotse rok die op de Highland Games in Hank afgelopen weekend uitmaakten wie de beste was. Het ruim opgekomen publiek genoot er van. Niet iedereen volgde de wedstrijden want rondom de arena was nog veel meer te beleven.

Door Piet van Vugt

Hank - Het is niet noodzakelijk om de Highland Games op de Kurenpolder in Hank in Schotse rok te bezoeken. Een aantal draagt het kledingstuk wel, andere bezoekers zijn in zwarte kledij gehuld. Het is een bijzonder festival rond de recreatieplas, waar je met gemak een middag kunt doorbrengen. Door te luisteren naar de muziek bijvoorbeeld. Harry Dijkstra uit Drachten speelt in The Graham Lowlanders. Hij is ook instructeur van die band. "Als ik doedelzak speel, lijkt het of ik ergens anders ben, of ik zweef. Alle muzikanten hebben een klik met Schotland. Er is in dat land een heel andere atmosfeer, een andere mentaliteit". Roger van de Maagdenberg uit Den Dungen, die naast hem staat beaamt dat. Hij speelt sinds twee weken doedelzak, maar heeft al wel een complete Schotse outfit aan. "Ik leef helemaal op als ik aan Schotland denk", verklaart hij.

Ondertussen passeert een groepje Kempische heideschapen. Chris van Ooijen uit Sprang-Capelle is hun begeleider. "In Hank doen we een demonstratie. Normaal doen we aan wedstrijden mee. Nu wandelen we alleen maar rond. De bordercollie is heel belangrijk bij dat werk". Verderop is een roofvogelshow, waar een gier rakelings over de bukkende toeschouwers scheert. Ergens anders zijn de Ierse Wolfshonden.

In het Keltisch dorp wordt in tenten eten gekookt en geserveerd, parfum gemaakt en hout bewerkt. Er staan ook kramen met handelswaar: sieraden, huiden, lederen gebruiksvoorwerpen. Ruud Gerritsen met zijn partner komt helemaal uit Didam. Samen waren ze twaalf jaar terug ook ik Hank. "We bezoeken wel meer een Schots of Keltisch festival. De wedstrijd volgen we niet. De sfeer is altijd heel bijzonder, zo ontspannen." Rondom de arena staan bezoekers drie rijen dik te kijken naar de wedstrijden.

De mannen van Steampunk Objective, ook in het Keltisch dorp, verplaatsen zich naar de Industriële revolutie met een werkende tijdmachine en elixers ("We raden aan ze niet te drinken"). Steampunk is een subgenre van fantasy met ook elementen van sciencefiction. De acteurs in Hank tonen waanzinnige onverklaarbare machines met lichtjes en knopjes, waarvan ze zelf ook nog niet weten waar alles voor dient. Niet iedereen is actief in het dorp of op de markt (met whiskyproeverij natuurlijk, tasty burgers en pulled pork). Een aantal zit ontspannen in het gras. Op een Schots kleedje natuurlijk.

Meer berichten


Shopbox