Logo nieuwsbladaltena.nl


De molen in Werkendam vlak nadat die werd opgeblazen in april 1945
De molen in Werkendam vlak nadat die werd opgeblazen in april 1945

Op zoek naar de laatste getuigen

Crossroads Brabant is op zoek naar verhalen over de Tweede Wereldoorlog. In het Biesboschmuseum in Werkendam is op 12 september een bijeenkomst waar mensen hun verhaal kunnen delen.

Werkendam - Crossroads Brabant is een initiatief om de persoonlijke verhalen en getuigenissen van de Tweede Wereldoorlog in Brabant te vertellen en te verzamelen. Tijdens de 75-jarige herdenking van de bevrijding van Brabant in 2019/2020 staan deze persoonlijke verhalen centraal.

Om dit verhaal compleet te maken zijn meer verhalen nodig. Daarom houdt Erfgoed Brabant, samen met het Biesboschmuseum en Erfgoedaltena, de bijeenkomst Vertel es!. Op deze avond kunnen deelnemers persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog vertellen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Noord-Brabant een (inter)nationaal toneel waar mensen uit de rest van Nederland, maar ook uit andere landen, terecht kwamen. Dit was de plek waar levenspaden van mensen elkaar kruisten. Crossroads gaat om het vertellen van deze menselijke verhalen over kruis- of keerpunten tijdens de Tweede Wereldoorlog in Noord-Brabant.

Ook in het Land van Altena zijn genoeg verhalen te vinden uit de Tweede Wereldoorlog. Enkele foto's van deze gebeurtenissen staan op deze pagina.

De OLV Onbevlekt Ontvangen-kerk in Hank werd tijdens de oorlog kapotgeschoten. Met geld van parochianen werd de kerk in de jaren vijftig van de vorige eeuw herbouwd. Een van de meest bekende verhalen is wellicht dat over oorlogsvlieger John Edward Keogh. Hij stortte in 1944 neer waarna niets meer van hem werd vernomen. Tot 2015. In oktober van dat jaar werd zijn Lancaster geborgen uit een weiland in Werkendam. In het vliegtuig werden de resten gevonden van Keogh.

Aan het einde van de oorlog, op 18 april 1945, werd de stellingmolen Ken U Zelven opgeblazen. Dit deden Duitse troepen voordat ze op de vlucht sloegen zodat de geallieerden de molen niet als uitkijkpost konden gebruiken. Later werd ook een molen in Woudrichem opgeblazen en twee kerken in Werkendam. Wellicht dat men zich ook nog de ongeveer 100 Hollandse soldaten kan herinneren die in 1939-1940 bij Fort Bakkerskil onderdak vonden.

Meer informatie over het project Crossroads Brabant is te vinden op de website. Ook zijn op de site verschillende verhalen te vinden en kan men een eigen verhaal aanleveren.

www.crossroads4045.com

Meer berichten


Shopbox