Logo nieuwsbladaltena.nl


De waterbuffels liggen regelmatig te badderen in één van de kreken en de grote Schotse Hooglander-stier heeft leren zwemmen.
De waterbuffels liggen regelmatig te badderen in één van de kreken en de grote Schotse Hooglander-stier heeft leren zwemmen.

Zomerexcursies in de Noordwaard

In de Noordwaard kun je deze zomer deelnemen aan een aantal excursies.

Werkendam - Het is volop zomer in de Noordwaard. De waterbuffels liggen regelmatig te badderen in één van de kreken en de grote Schotse Hooglander-stier heeft leren zwemmen. Regelmatig steekt hij over van de ene naar de andere koeiengroep. Door het droge voorjaar staat de vegetatie op veel plaatsen nog niet al te hoog, al zijn ook nu de verschillen tussen de begraasde en onbegraasde delen goed zichtbaar. Voor de vele watervogels geen probleem, zij scharrelen rustig verder.

Zin om van al dit moois te genieten? Ga dan mee op één van de zomer excursie op woensdag 26 juli, zondag 6 augustus, vrijdag 11 augustus of op vrijdag 25 augustus.

 

Aanmelden

Excursies zijn gratis en starten vanaf het kruispunt Braspenning/ galeiweg en duren ongeveer twee uur. Excursies vinden plaats woensdag 26 juli (14.00 uur), zondag 6 augustus (10.00), vrijdag 11 augustus (19.30) en vrijdag 25 augustus (19.30). Aanmelden kan via noordwaard@freenature.nl, onder vermelding van naam en aantal personen. De Noordwaard kan erg nat en modderig zijn, trek dus goede, stevige schoenen of laarzen aan. Het aantal deelnemers per excursie is beperkt, dus wees er op tijd bij.

 

Ruimte voor de rivier

Medio 2016 is een start gemaakt met het natuurlijke beheer van de Noordwaard. Hoofddoelstelling van het gebied is rivierveiligheid in het kader van Ruimte voor de Rivier, een programma van Rijkswaterstaat. Om doorstroming van rivierwater te garanderen dient de vegetatie kort te blijven. Natuurlijke begrazing draagt bij aan een rijke variatie aan bloemen en kruiden terwijl er ook tal van mogelijkheden zijn voor vele vogelsoorten.

De Noordwaard wordt begraasd door een unieke groep grote grazers. Schotse hooglanders, Koniks en waterbuffels hebben elk hun unieke eigen gedrag en invloed op het landschap. Inmiddels hebben de kuddes de eerste winter en hoogwaters doorstaan. Sommige dieren waren tijdelijk verhuisd maar inmiddels weer teruggekeerd. Wie weet zie je wel een groep waterbuffels één van de kreken over zwemmen. De Schotse Hooglanders zijn verspreid over de gehele Noordwaard te vinden terwijl bij de de Koniks er de laatste tijd enkele nieuwe groepen zijn ontstaan. Allemaal natuurlijk gedrag van de dieren wat zijn weerslag heeft op het landschap.

De Noordwaard wordt beheerd door Gebr. Van Kessel B.V. i.s.m. partners FREE Nature en bureau Waardenburg.

Reageer als eerste
Meer berichten