Logo nieuwsbladaltena.nl


Column Dion Bouman: De Schrik van de Buurt

Afgelopen weekeinde hielp ik mijn broertje met verhuizen. Zijn nieuwe stek ligt in Sleeuwijk. Na een week van ploeteren om het huis op te kalefateren en klaar te maken voor bewoning, moesten de spullen worden oververhuisd. De stemming onder de verhuizers was goed, en als er pauze werd gehouden kwam het gesprek op wat ik 3t ben gaan noemen. De 'tuintegeltaks' is het meest besproken en verfoeide onderwerp. Nu is de nieuwe tuin van mijn broertje niet echt tuintegelachtig, hij heeft een vijver, voldoende groen en grind. Daartussen lopen wat tuintegelpaadjes. Ik denk niet dat dat voldoende is voor een enorme aanslag.

Toen ik het 3t-fenomeen voor het eerst in de krant spotte was de wethouder die werd gevraagd om een reactie nogal zweverig: er was nog geen manier gevonden om het ten uitvoer te brengen. Maar het werd besproken. Ik zeg: dit is een baantje voor mij! Als puisterige puber had ik weinig met wiskunde, en scoorde ik de ene onvoldoende na de andere. Maar wanneer het ging over het schatten en berekenen van het aantal tegels in een tuin haalde ik redelijke cijfers.

 

een baantje voor mij!

Mij lijkt het heerlijk om als het mislukte neefje van de hondenbelastinginspecteur mijn neus over schuttingen en door heggen te steken om de bewoners te betrappen op een tegeltuintje. Met een manische lach aan te kondigen dat dit een vette prent gaat worden en ze een ramp vormen voor de gemeente. Ze staan praktisch gelijk aan mensen met een illegale wietplantage. Het voortbestaan van de goede zeden is in gevaar! Ik word de minst populaire persoon van de buurt omdat ik te pas en te onpas tuinen in banjer. En mensen die hun tegels snel vervangen door een grasveldje, in de hoop dat ik het niet zie, beschuldig ik van het vernietigen van bewijslast. Het ontduiken van een verplichte belasting, bijna ontrouw aan de staat! Ik ga met een stok tussen gewoekerd onkruid wroeten in de hoop een paar tuintegels aan te treffen, geen enkele methode laat ik onbenut om deze verstoorders van de openbare orde in de kraag te vatten. Wee degene die in handen komt van de tuintegeltaks-controleur, de schrik van ieders tuintegeltuintje...

Maar ik ben met mijn eigen overwoekerde tuintegeltuin al niet echt populair tussen alle andere tuinen. Waar de rest er goed onderhouden bij ligt loopt bij mij een project genaamd oerwoud. Laat ik die sprong dus maar laten. En ik heb er zelf ook een hekel aan om belastingen te moeten betalen, dus waarom zou ik dat een ander aan willen doen? Toch wisten de klussers bij het verhuizen iets positiefs te benoemen over de tuintegeltaks: het bekt in elk geval lekker.

Van mij dus geen bezoek, en zeer zeker geen belastingen. Maar ik wens iedereen wel een hele mooie zomer, met oneindig lekker weer en veel zon, toe.

Reageer als eerste
Meer berichten