Logo nieuwsbladaltena.nl


De Open Monumentendag vindt dit jaar plaats op zaterdag 9 en zondag 10 september. De donderdag daarvoor vindt de landelijke opening plaats. Overal in Nederland kun je terecht bij verschillende monumenten. Hier zie je bijvoorbeeld de Botermarkt in Deventer. Wil je weten waar je nog meer terecht kunt? Kijk dan op www.openmonumentendag.nl. Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
De Open Monumentendag vindt dit jaar plaats op zaterdag 9 en zondag 10 september. De donderdag daarvoor vindt de landelijke opening plaats. Overal in Nederland kun je terecht bij verschillende monumenten. Hier zie je bijvoorbeeld de Botermarkt in Deventer. Wil je weten waar je nog meer terecht kunt? Kijk dan op www.openmonumentendag.nl. Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. (Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Boeren, burgers en buitenlui in 2017

De 31e Open Monumentendag op 9 en 10 september staat in het teken van 'Boeren, burgers en buitenlui'. Een historische kreet waarmee stadsomroepers destijds de aandacht van het publiek trokken. Het thema benadrukt de relatie tussen stad en land en bijbehorende monumenten.

'Boeren, burgers en buitenlui' zijn stads- en plattelandsbewoners én mensen met een rondtrekkend bestaan. Het landelijk gekozen thema raakt hun onderlinge relaties; voedsel, grondstoffen, handel, vervoer, communicatie, markten, kermissen en volksvermaak. Een groot aantal monumenten opent op 9 en 10 september de deuren voor publiek en biedt de bezoekers een unieke beleving van deze economische en maatschappelijke verbondenheid. Te denken valt aan boerderijen, melkfabrieken, werkplaatsen, tolhuizen, tuinderscomplexen, molens, markten, waaggebouwen, pakhuizen, als ook winkels, buitenplaatsen, waterstaatcomplexen en bierbrouwerijen. Het is een thema met talloze aanknopingspunten en een rijk assortiment aan bijzondere monumenten en verhalen.

De landelijke opening van de Open Monumentendag 2017 vindt plaats in de Drentse gemeente Westerveld, op Landgoed Overcinge te Havelte. Het agrarische en landelijke karakter van deze idyllische plek past goed bij het thema van Open Monumentendag. De opening is traditiegetrouw op de donderdag voor het weekend van Open Monumentendag, op 7 september. De gemeente Westerveld is in 2011 uitgeroepen tot beste erfgoedgemeente van Nederland vanwege de duidelijke relatie tussen haar erfgoedbeleid en het gemeentelijke beleid van landschap, cultuur en natuur.

Op de vrijdag voor de Open Monumentendag, op 8 september, is er ook dit jaar de Open Monumenten Klassendag, waarbij leerlingen uit de groepen 7/8 van basisscholen in het hele land monumenten bezoeken.

Open Monumentendag wordt jaarlijks georganiseerd door Projectbureau Open Monumentendag in samenwerking met de BankGiro Loterij. Met dit evenement willen zij gezamenlijk de aandacht voor de monumenten vergroten door dit bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken en te behouden voor een breed publiek.

Open Monumentendag is onderdeel van de European Heritage Days waaraan 50 landen deelnemen. Het Europese thema is 'Discover Nature Together'; de aanleiding om in Nederland met het thema Boeren, burgers en buitenlui de nadruk te leggen op de agrarische geschiedenis en de relatie tussen de stad en het buitengebied.

Kijk voor meer info op www.openmonumentendag.nl

Reageer als eerste
Meer berichten