Logo nieuwsbladaltena.nl

Historische verhalen in nieuw jasje

Foto: Carlijn Geron

Van 15 juli tot en met 27 augustus vindt Forten vol Verhalen plaats op acht forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Een uniek verhalenfestival met historische verhalen over de forten, het geheime linielandschap en (waargebeurde) anekdotes over de soldaten, de officier, omwonende boeren en de wasvrouw. Op 20 augustus kun je komen luisteren bij Fort Altena in Werkendam.

WERKENDAM - Liggend of zittend in het gras met achter je de fortgracht en voor je het mysterieuze fort nemen de verhalenvertellers en de gidsen je mee terug naar de 19e eeuw. Op een verfrissende wijze brengen zij oude stoffige verhalen tot leven.

Wist jij dat Fort Schiphol plaats moest maken voor het vliegveld Schiphol? Dat soldaten uit verveling prachtige tekeningen maakten op de muren van het fort? Dat de wasvrouw doorgaans getrouwd was met de officier van het fort om de mannelijke soldaten in toom te houden? De grijze kolossen verspreidt in het landschap zijn op het oog allemaal hetzelfde en wellicht zelfs saai, maar niets is minder waar. Door middel van Storytelling, verhalenvertellen, komen het linielandschap en de versteende ridders tot leven.

Het festival begint zaterdag 15 juli in Weesp bij Fort Uitermeer. Daarna trekt het door naar Fort Nigtevecht in Abcoude (zondag 16 juli), Fort aan de Klop in Utrecht (zondag 30 juli), Kunstfort bij Vijfhuizen in Vijfhuizen (zondag 6 augustus), Werk aan het Spoel in Culemborg (zaterdag 12 augustus), Fort bij Aalsmee in Aalsmeerderbrug (zondag 13 augustus), Fort Altena in Werkendam (zondag 20 augustus) en als laatste strijkt het storytellingfestival neer in Zaandam op het Hembrugterrein op zondag 27 augustus.
De verhalen worden verteld door Eric Borrias, Bastiaan de Zwitser, Veerle Ernalsteen, Gottfrid van Eck en Esther Kornalijnslijper.

Verdedigingslinies

De Stelling van Amsterdam is een 135 kilometer lange verdedigingslinie die tussen 1880 en 1914 is aangelegd. Het leger, de regering en de koning(in) zouden zich binnen deze ring kunnen terugtrekken bij een aanval op Nederland. De Stelling bestaat uit 42 forten en een groot aantal batterijen, dijken, sluizen op een afstand van 15 tot 20 kilometer van Amsterdam.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een unieke historische verdedigingslinie uit 1815. De linie is 85 kilometer en bestaat uit zo'n zestig forten, twee kasteelvestingen en zes vestingsteden.

Een kaartje voor Forten vol Verhalen kost 7,50 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor kinderen. Informatie over het evenement en het reserveren van kaarten vind je op www.fortenvolverhalen.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten