Logo nieuwsbladaltena.nl


Q-koorts patiente Emma met haar oma Maria Laros
Q-koorts patiente Emma met haar oma Maria Laros

Noodkreet voor behoud Q-support door Angela van der Pluijm

HANK - Angela van der Pluim, moeder van Q-koorts patiente Emma (6 jaar) doet samen met anderen een oproep voor het behoud van Q-support, een platform voor professionele hulp, advies en begeleiding van Q-koorts patienten.

Op 20 juni is het de dag van de Q-koorts. Als vertegenwoordigers van een groep patiënten vraagt Angela van der Pluijm aandacht voor de stichting Q- support. Deze is eind 2013 in opgericht met een subsidie van 10 miljoen van de rijksoverheid om patiënten met Q koorts te adviseren en te begeleiden en om onderzoek uit te zetten. Maar nu wordt het actieve werk van deze stichting per 31-12-2017 opgeheven en komen Q-koorts patiënten opnieuw in de kou te staan. Het laatste advies van rapport van de Ombudsman van mei 2017 aan de Tweede Kamer was geef: 10 miljoen erbij en zorg voor het voortbestaan van 5 jaar Q support. Het belang van de doorgang is zeer belangrijk omdat het werk en de zorg nog lang niet klaar zijn omdat de patiënten nog lang niet beter zijn.

Angela van der Pluijm over haar dochtertje Emma: "Mijn dochter kreeg vier jaar geleden Q-koorts, ze was toen twee jaar. Na de eerste ziekte hield ze allerlei onbestemde klachten. Na een lange weg van onderzoeken werd uiteindelijk de diagnose Q-koorts vermoeidheidsyndroom (QVS) gesteld. Emma is heel gauw moe, is snel ziek en heeft altijd pijn."

In plaats van de verwachte 300 patiënten hebben tot op heden ruim 900 patiënten zich gemeld en komen er iedere dag nog steeds mensen bij, waaronder ook jonge kinderen. Het belang van het voortbestaan van de Stichting Q- support is heel noodzakelijk vooral door de professionele aanpak hulp ,advies en begeleiding. Inmiddels weet iedereen dat de ziekte veel ingrijpender is en de impact veel erger is dan wat velen dachten. Om die reden willen patiënten opkomen voor de noodzaak van het doorgaan van de werkzaamheden van Q-support. Inmiddels zijn 74 mensen overleden aan Q-koorts

Zelfs de impact dat er in Brabant in Nederland, een epidemie was van Q koorts gaf zelfs Amerika een negatief reisadvies dat er mogelijk een biologisch wapen was in de provincie. Q- koorts is geen exclusief Brabants probleem. Dat wordt verondersteld maar dat is niet zo. Ook in andere provincies in Nederland is Q koorts opgedoken, zoals Limburg, Gelderland Friesland, en nog andere dorpen en steden. Er zijn inmiddels 74 patiënten overleden aan Q=koorts.

Reageer op dit nieuws 2
Meer berichten